Updates

Dinsdag 25 november

boekOok de Belgische media besteden aandacht aan Slagroomtaart en Slingers. Zie hier bij Cobra: “De fotoreeks ‘Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen’  bevestigt enerzijds het clichébeeld van kringen, slingers en taart, maar toont anderzijds ook hoe anders het eraan toe kan gaan dan wij gewend zijn”. Ook in de Belgische krant De Standaard was er deze week aandacht voor het project. Intussen worden de boeken deze week door het land verspreid. Zie hier de complete lijst.

 

Zondag 23 november

Groepsfoto JarigenkleinIn het bijzijn van heel veel jarigen openden we gisteren de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Tegelijkertijd vielen bij honderden backers de boeken op de deurmat.

Vanaf nu is Slagroomtaart en Slingers ook in de winkels verkrijgbaar: van de Bijenkorf tot de betere boekhandels en natuurijk ook online bij Bol.com.

We zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden. Als backers van het eerste uur is jullie mening natuurlijk het allerbelangrijkste:

Jullie zouden ons een heel groot plezier doen als jullie je mening willen geven door hier bij Bol.com een review achter te laten.

Media

Intussen dendert de mediatrein onverminderd door: vanmiddag was Ilvy live op de radio bij Q Music en zaterdag bij de opening maakte Radio Rijnmond een reportage. RTL  Nieuws liet de foto’s online zien en de jarige Hans Klok stond op de voorpagina van Metro. De tentoonstelling werd aangeprezen in Pf, het vakblad voor professionele fotografie en natuurlijk in NRC, de krant die het afgelopen jaar om de week al een foto uit de serie plaatste.

Anderhalf jaar en al die verjaardagen, taarten, slingers en hoera’s later, rest ons niets meer te zeggen dan een ongelofelijk groot DANKJEWEL. De eerste druk ligt in de winkels en we hopen dat Nederland van het boek geniet, net zoals wij hebben genoten van de productie ervan.

Wie weet volgt er een tweede druk, maar hoe veel exemplaren er ook zullen volgen: zonder jullie was het boek niet gekomen. Bedankt, bedankt, bedankt!

Vrijdag 7 november

We zaten er bovenop toen de allereerste testpagina’s van de drukpers rolden deze week. Nog wat meer kleur, toch nog ietsje meer verzadiging, en die slingers mogen toch nog net iets kleurrijker… Het was een kwestie van inkt, zweet en tranen, maar ‘Slagroomtaart en Slingers’ is in productie!

Ilvy drukkerRond 25 november worden de (gesigneerde!) boeken, fotoprints en tentoonstellingkaartjes bij jullie thuisbezorgd. Voor wie zo lang niet kan wachten: op de site van de uitgever kun je nu alvast een voorproefje van het boek doorbladeren!

Groots succes voor Nederlandse crowdfunding: 132%!
Toen we anderhalf jaar geleden aan dit project begonnen, hadden we geen idee. Geen idee van hoeveel werk het zou zijn, geen idee van hoe leuk het zou zijn, en al helemaal geen idee van hoe haalbaar het zou zijn. Veel mensen in de fotoboekenwereld hadden gewaarschuwd: ‘een journalistiek fotoboek is in het huidige mediaklimaat bijna niet meer te doen’.

We gingen crowdfunden, eigenwijs. Want dat boek, dat moest er gewoon komen. Jullie deden massaal mee. Youp deed mee. Bedrijven deden mee. En toen deden jullie er nog een schepje bovenop. €39,510,- haalden we binnen: 132% van het minimale bedrag dat we nodig hadden om de eerste druk te verwezenlijken. Eraan verdienen was nooit het doel: het moest er simpelweg komen. En nu is het er, dankzij jullie. Dankjewel, uit de grond van ons hart. Jullie zijn geweldig!

Tentoonstelling vanaf morgen tot 11 jan 
Het CJP zei in de aankondiging onder de kop ‘Twee violen en een stripper en een fluit‘ (wat trouwens ook een leuke boektitel was geweest!): “Deze vrouw, met onuitspreekbare achternaam, krijgt het voor elkaar om met iedere klik van haar camera een sprekend tijdsbeeld neer te zetten.”

IMG-20141107-WA0011

Morgen (8 november) opent de tentoonstelling van Slagroomtaart en Slingers in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Op zaterdag 22 november verzorgt Ilvy, samen met de 100 jarigen en genodigden, een speciale opening. Als je kaartjes hebt besteld via de crowdfunding, krijg je die met het boek per post opgestuurd. Maar natuurlijk kun je ook gewoon zelf de tentoonstelling bezoeken. Zie openingstijden hier.

Ilvy in Kunststof, vanavond op Radio 1 en zondag op TV
Voor wie meer wil weten over de totstandkoming van Slagroomtaart en Slingers: Ilvy is vanavond in Kunststof op Radio 1 tussen 19.00-20.00 uur. Zondag is ze ook bij Kunststof in de tv-uitzending op NPO 2, om 18.05 uur. En vandaag staat ze ook nog in het AD/Utrecht.

Uiteraard zijn we heel benieuwd wat je van het boek zult vinden, dus laat vooral een reactie achter via twitter (@ilvynjio, hashtag #slagroomtaartenslingers) of op de website hier. Dankjewel!

 

Woensdag 15 oktober

twitter_youp_01.

En alsof deze week al niet mooi genoeg was, leggen we bij deze nog een kers op de taart: niemand minder dan Youp van ’t Hek heeft het voorwoord geschreven voor Slagroomtaart en Slingers!

Nog meer reden dus om nu een gesigneerd exemplaar van de eerste druk te bestellen. Je hebt nog een paar dagen de tijd, want op maandag 20 oktober loopt de crowdfundingcampagne af. Koop het boek voor jezelf, als verjaardagskado, of voor in de schoen of onder de boom. Als je deze week bestelt, wordt het boek eind november bij je thuisbezorgd.

Tegen alle donateurs die deze eerste druk helpen mogelijk te maken, willen we bij deze nogmaals zeggen: dankjewel! Jullie zijn geweldig.

 

 

 

 

 

Dinsdag 14 oktober 2014

JAHAAA! Met enorme trots kunnen wij mededelen dat we vandaag ons doel hebben bereikt! De eerste druk van ‘Slagroomtaart en Slingers’ gaat er komen!

104Met behulp van twee geweldige organisaties die besloten om in totaal 500 boeken af te nemen, zijn we zojuist over de 100%-grens geschoten! Dit betekent dat wij de eerste oplage kunnen laten drukken. Maar nog niet alle boeken zijn verkocht, en de deadline komt in zicht! Je hebt nog maar vijf dagen de tijd om een gesigneerd exemplaar te bemachtigen, of een van de laatste lezingen te boeken of prints te bestellen! Ook is deze week de laatste kans om bij de Club van 100 aan te sluiten, waardoor je als supporter met je naam in het boek komt te staan.

Ook is er tot zondag nog een allerlaatste optie beschikbaar voor een bedrijf of organisatie die 100 boeken met eigen omslag met logo en tekst wil laten drukken. De geweldige banketbakkers (toepasselijker kan bijna niet, met zo’n boektitel!) van Koekela uit Rotterdam hebben de voorzet gegeven: zij hebben vandaag honderd boeken besteld! Van de 600 boeken met eigen cover zijn er nu 500 verkocht, dus wil jij dat allerlaatste bedrijf zijn dat 100 boeken met een unieke eigen omslag bestelt, grijp dan nu de laatste kans!

Zoals je in de FAQs hebt kunnen lezen, hebben we het doel van €30,000 gesteld om de productiekosten van de eerste druk te kunnen bekostigen. Ilvy’s tijd (en geloof ons: in anderhalf jaar honderd feestjes bijwonen kost veel tijd!) is in dit bedrag nog niet meegerekend, en ook aanvullende kosten zijn hiermee nog niet vergoed. Extra donaties die de komende vijf dagen nog binnen komen, zullen dan ook worden gebruikt om zo veel mogelijk van de overige projectkosten te betalen. Jullie steun wordt enorm gewaardeerd.

PS Mocht je nog geen Paypal-account hebben aangemaakt, maar toch willen bestellen, mail dan even naar Ilvy, zodat je het bedrag direct kunt overmaken.

 

 

 

Donderdag 2 oktober 2014

Weer een week voorbij, en what a week it’s been! Het belangrijkste nieuws eerst: we zitten bijna op de helft! Met nog zeventien dagen te gaan, staat de teller op €13.125 : dat is 44% van het totaalbedrag dat we nodig hebben om het boek uit te brengen!

IMG-20141002-WA0021Een fantastische 224 pioniers hebben de campagne tot nu toe al gesteund, en hoe! Deze week werden de eerste exclusieve lezingen verkocht, waarbij Ilvy op locatie komt vertellen over haar ervaringen.

Ook werden er meerdere pakketten met daarin boeken en tentoonstellingskaartjes besteld en ging vandaag het 100ste gesigneerde boek over de virtuele toonbank! Als Ilvy deze week niet ook nog eens bij drie verjaardagen zou hebben gefotografeerd (van Staphorst  tot Limburg!), dan zouden we bijna zeggen: reden voor een feestje!

Media-aandacht
Gelukkig vieren de media een feestje met ons mee! Vandaag stond er een geweldige spread in het AD met een voorpublicatie van Slagroomtaart en Slingers. Gisteren publiceerde Het Parool al een serie foto’s van jarige Amsterdammers. En op Villamedia.nl, de nieuwssite van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, staat tot het eind van de campagne een banner. Als kers op de taart (slagroomtaart, natuurlijk), schreef journalist en ‘buurvrouw’ Danielle Batist vanuit Londen een verhaal over haar ervaringen achter de schermen bij Slagroomtaart en Slingers.

Kortom, we gaan als een speer, maar dat betekent niet dat we er al zijn. Om het doel te halen, moeten we de komende twee weken minstens net zo doorgaan als de afgelopen twee weken. Daarbij is jullie hulp onmisbaar, dus blijf de link alsjeblieft delen. Op naar de 50%!

 

Woensdag 24 september 2014

In de drie dagen sinds de laatste update, zijn we maar liefst 20% opgeschoven! Vanmiddag zijn we de 30%-grens gepasseerd. Een geweldige mijlpaal en een ode aan iedereen die tot nu toe heeft meegeholpen. Jullie als vroege vogels zijn degenen die deze crowdfunding een vliegende start hebben gegeven. De toon is gezet voor de rest van de campagne!

leontineNaast de duizenden mailtjes, Facebook-berichtjes, smsjes en telefoontjes, spreidt het woord over Slagroomtaart en Slingers ook in BN’er-land. Vanmiddag twitterde Leontine Borsato zelfs al naar haar 65 duizend volgers: “Prachtig fotoproject van @ilvynjio 1e Fotograaf des Vaderlands. Help haar crowdfunding!”. Kijk, dat zet natuurlijk zoden aan de dijk.

En over dijken gesproken: de bewoners van de beroemde molens van Kinderdijk steunden Ilvy’s campagne ook, omdat een van de honderd jarigen een molen-bewoner is! Tot slot werden we ook nog vermeld tussen het nieuws op fotoblog PhotoQ: “Het boek moet volgens de fotograaf een unieke blik geven op de hedendaagse samenleving in Nederland.” Morgen is de eerste week van de campagne voorbij. Zouden we de €10.000-grens halen?

 

 Zondag 21 september 2014

rtvWow, jullie zijn geweldig! Precies drie dagen na de lancering van de crowdfundingcampagne staat de teller al op 11%! De eerste 66 pioniers hebben hun boeken al besteld en de eerste leden van de Club van 100 zijn binnen. Ook hebben we de eerste prints en tentoonstellingskaarten verkocht en gaan de gesigneerde boeken als warme broodjes over de toonbank. Ilvy’s crowdfundingcampagne trok zelfs al de aandacht van de media voordat ons persbericht de deur uit was:

Villamedia schreef erover en RTV Utrecht gebruikte zelfs een deel van ons wervingsfilmpje in hun uitzending van vrijdag, die je online kunt terugkijken (start op 12.20min). Ook stond er zaterdag -net als elke twee weken- een verjaardag op de achterpagina van NRC Handelsblad. Vanaf morgen gaan we van start met allerlei wervingsacties, dus hopelijk kunnen we in de volgende update meer goed nieuws rapporteren. In de tussentijd zouden we het enorm waarderen als je de link www.slagroomtaartenslingers.nl zou willen delen met vrienden en familie, via de mail of sociale media. Dankjewel!

Top